آموزش صنایع خلاق به کودکان چه مزایایی دارد؟

    Home  /  جشن  /  آموزش صنایع خلاق به کودکان چه مزایایی دارد؟

آموزش صنایع خلاق به کودکان چه مزایایی دارد؟ Image

آموزش صنایع خلاق به کودکان چه مزایایی دارد؟

به گزارش صد کادو، صنایع خلاق مجموعه ای از فعالیتهای تولیدی است که بر پایه خلاقیت منجر به تولید و عرضه محصولات و خدمات فرهنگی و بومی می شوند و علاوه بر آن که قابلیت انتقال پیام و ترویج فرهنگ را دارند می توانند به پرورش نسلی با خلاقیت بالاتر، افزایش درآمدزایی از حوزه فرهنگ، افزایش ظرفیت پذیرش افراد در سختی ها و… منجر شوند؛ موضوعی که البته در ایران هنوز آنچنان که باید جدی گرفته نمی شود و ضروری است تا دولت ها توجه بیشتری به این صنایع بخصوص در بین کودکان و نوجوان داشته باشند.
حجت اله مرادخانی ـ پژوهشگر صنایع خلاق و مدرس دانشگاه ـ در یادداشتی پیرامون این موضوع که در اختیار ایسنا قرار داده، نوشته است:
«با آغاز هزاره سوم، پارادایم های جدیدی در زمینه های مدیریت، اقتصاد، توسعه اجتماعی و آموزشی دنیا به وجود آمد که خیلی از روندهای پیشین را دستخوش تغییرات محسوسی کرد. برجسته شدن جایگاه اقتصاد خلاق و توجه دنیا نسبت به کسب و کارهای مبتنی بر خلاقیت، عرصه های جدیدی را پیش روی توسعه جوامع قرار داد. ازاین رو خیلی از کشورها متاثر این صورت بندی نوین، تمرکز خویش را بر خلاقیت و ظرفیتهای بالای آن برای رشد و پایداری فرایند توسعه خود قرار دادند تا از دستاوردهای فراوان آن بهرمند شوند.
رشد مثبت بازار جهانی صنایع خلاق و استقبال چشم گیر از خدمات خلاق باعث شد تا در دو دهه نخست قرن ۲۱ این مفاهیم بیشتر از پیش مورد توجه قرار گیرد و در کنار برنامه ریزی های خرد و کلان، بسترهای مهمی مانند آموزش و پرورش هم دستخوش تغییر شوند و دنیا بسمت تغییر یا ارتقاء الگوهای آموزش پایه حرکت نماید. دراین میان روندهای آموزشی در کنار توجه به علوم پایه و تجربی، این دفعه به سمت هنر گرایش محسوسی پیدا کرد. تا از رهگذر این نگرش، بتواند نسل های پایه را با ذهنی هنری و خلاقانه پرورش دهد؛ با این هدف که در چنین فضای آموزشی کودکان و نوجوانان با ذهنیتی منعطف و با تاب آوری بیشتری آماده حضور در اجتماع و پذیرش مسئولیت های اجتماعی خود شوند.
در جهت همین تحولات، سال ۲۰۱۸ میلادی «اجلاس داووس» یا همان «مجمع جهانی اقتصاد» در بیانیه پایانی خود رسما از کشورهای دنیا درخواست نمود که آنها مهارت های آموزشی برای کودکان و نوجوانان خویش را با تکیه بر مهارت های هنری، ارتقا دهند. در این بیانه به صورت مشخص پیشنهاد شد تا کشورها با عنایت به تاثیرات فرهنگ و هنر بر بازآفرینی شهری، بر رشد رفاه و ارتقا انسجام اجتماعی و بهبود الگوهای یادگیری و رشد خلاقیت اهتمام ورزند.
این بیانیه همینطور از کشورهای مختلف رسما درخواست نمود تا در مراکز آموزشی خود الگوی مهارتی STEM یعنی «علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات» را به الگوی مهارت های STEAM «علوم، فناوری، مهندسی، هنر و ریاضیات» ارتقا دهند. این پیشنهاد رسمی از جانب یکی از مهم ترین مجامع اقتصادی دنیا با عنایت به این مساله طرح شد که هرچه تجربیات هنری و خلاقیت کودکان و نوجوانان در مدارس بیشتر و متنوع تر باشد، آنها با ذهنی غنی و منعطف تر به سراغ آرزوها و تخیلات خود می روند و با ذهنی مملو از ایده به آینده فکر می کنند. از طرفی مواجه مستمر با هنر، خلاقیت و پدیده های هنری باعث خواهد شد تا آنها با تاب آوری بالاتری پرورش یابند و در نتیجه آمادگی بیشتری برای پذیرش تفاوت های اجتماعی و فرهنگی جامعه خود داشته باشند.
این رشد تاب آوری از رهگذر ارتباط با هنر و تقویت خلاقیت سبب می شود تا افراد در شرایط بحران، سختی های فردی و اجتماعی و پدیده های غیرقابل پیشبینی در محیط های اجتماعی، ظرفیت پذیرش بالاتری داشته و بعنوان یک شهروند بتوانند حضوری اثربخش تر در جامعه داشته باشند.
طرح این مورد از جانب یکی از معتبرترین مجامع اقتصادی جهان، از یک سو نشان از گرایش جدی جهان امروز به هنر، خلاقیت و صنایع ناشی از آن و از طرفی مبین قابلیت های عینی هنر و پرورش خلاقیت برای خلق ثروت و فرصت برای مجامع انسانی است. مقوله ای که به نظر می آید روند رشد جدی آن تازه در آغاز راه باشد و هر چه پیشتر برویم ابعاد آن وسعت بیشتری پیدا خواهد نمود.
تمرکز و تاکید چشم گیر سیاستها و برنامه های کلان اقتصادهای توسعه یافته و در حال توسعه نسبت به صنایع خلاق و برنامه ریزی برای رشد مهارت های هنری کودکان و نوجوانان در یک دهه اخیر بسیار پررنگ شده است. بروزرسانی شیوه های آموزش هنر در مدارس و جدیت بخشیدن به جایگاه دروس و مهارت های هنری در کنار دیگر محتواها نظیر علوم طبیعی، ریاضیات و علوم تجربی در مدارس امروز دنیا مبین اهمیت بالای و بسزای هنر و خلاقیت در پایداری توسعه و سرعت بخشیدن به روند رشد کشورهاست. چونکه با وجود تمام تحولات صورت گرفته در زمینه های مختلف فناوری، بستر اصلی و محور مهم رقابت میان کشورها، نیروهای متخصص و تاب آور است و بدون شک گام نخست پرورش این نیروهای توانمند با ذهنی غنی از ایده و تاب آور در مدارس و ساختار آموزش و پرورش برداشته می شود؛ مرحله ای که اتفاقا با کمترین هزینه ممکن، بیشترین موفقیت و نتیجه را برای کشورهای مختلف بهمراه خواهد داشت.»

منبع:

Author | صدکادو Comments | 0 Date | 25/01/2025

leave a reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.