صد کادو: وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان در دیدار با عزت الله ضرغامی از کوشش برای ثبت جهانی «پل خداآفرین» در یونسکو آگاهی داد. این پل در منطقه صفر مرزی دو کشور و روی رود ارس تولید شده و مالکیت آن بین ایران و جمهوری آذربایجان مشترک است.
به گزارش صد کادو به نقل از ایسنا، آنار کریم اف ـ وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان ـ در دیداری که با عزت الله ضرغامی ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داشت، از پل خداآفرین بعنوان پل دوستی نام برد و اظهار داشت: این پل مهم ترین مسیر اتصال راه ابریشم بین شرق و غرب بوده و در کوشش برای ثبت جهانی در یونسکوهستیم. برای ثبت این پل یک یادداشت تفاهم تهیه شده و برای شما ارسال کرده ایم که امیدوارم در مسافرت به باکو امضا شود.
پل خداآفرین که مقرر است اینک از جانب جمهوری آذربایجان در یونسکو ثبت گردد، با مالکیتی مشترک در خاک دو کشور قرار دارد؛ بخشی از این پل در خاک ایران و در شهرستان خداآفرین استان آذربایجان شرقی واقع شده و قسمتی دیگر در آن سوی مرز در خاک جمهوری آذربایجان قرار گرفته است. در واقع، روی رود ارس دو پل خداآفرین وجود دارد که تقریباً یک سوم پل قدیمی تر در سال ۱۸۲۸ میلادی پس ازعهدنامه ترکمن چای از قسمت متصل به دو ساحل منفجر شد که به مرور زمان این خرابی ها بیشتر شد و الان هم در خطر نابودی کامل قرار گرفته است. پل دوم هم که حدود ۱۰۰ متر پایین تر از پل اول قرار گرفته و قدمت کمتری برای آن تخمین زده اند، هم باآنکه در ظاهر سالم می باشد، اما به مرمت نیاز دارد.
این پل ها، گذرگاهی بسیار مهم و راهبردی میان منطقه آذربایجان و قفقاز بوده است. هر دو پل ـ آن بخشی که در خاک و مالکیت ایران است ـ سال ۱۳۷۶ در لیست آثار ملی ثبت شده است. رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تیرماه سال جاری که دیداری از پل های خداآفرین داشت تاکید کرده بود: مرمت و محافظت از پل های تاریخی خداآفرین، هدفی مشترک بین کشور ایران و جمهوری آذربایجان است.
جمهوری آذربایجان برای ثبت جهانی پل خداآفرین، هرچند ظاهرا در چارچوب پرونده ای مشترک با ایران، درحالی زودتر پیش قدم شده است که درست یک سال پیش، وزیر پیشین میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، پیگیری برای ثبت مشترک آن با جمهوری آذربایجان را در دستور کار قرار داده بود. علی اصغر مونسان خردادماه ۱۴۰۰ در بازدیدی که از این پل ها داشت، ضمن اشاره به اینکه مرمت و ثبت جهانی پل های تاریخی خداآفرین به صورت مشترک با جمهوری آذربایجان، توسط این وزارت پیگیری خواهد شد، اظهار داشته بود: با عنایت به اینکه این پل های تاریخی با جمهوری آذربایجان مشترک است، بنابراین رایزنی با همتای آذربایجانی را در دستورکار قرار خواهیم داد تا علاوه بر مبادرت به مرمت و ثبت جهانی مشترک پل های تاریخی خداآفرین، دیپلماسی گردشگری دو کشور را توسعه دهیم.
عزت الله ضرغامی ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در دیدارِ آنار کریم اف ـ وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان ـ که سه شنبه ۳۱ خردادماه ۱۴۰۱ انجام شد، هم به اهمیت پل خداآفرین در روابط بین دو کشور هم اشاره نمود، اما فقط اظهار داشت: این پل که در مرز دو کشور قرار دارد، نمادی از ایجاد پل دوستی بین ایران و آذربایجان است.
پیشنهاد ایران به آذربایجان برای ثبت مشترک «افطار» در یونسکو
ضرغامی همینطور به دیگر اشتراکات دو کشور اشاره نمود و با یادآوری نزدیکی و قدیمی بودن روابط ایران و آذربایجان در تمام ابعاد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، اظهار نمود: ملت های ما خویش را به هم نزدیک می دانند و دولت ها هم باید برای برداشتن موانع و نزدیکی آنها نهایت تلاش خویش را به کار گیرند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره زمینه های همکاری مشترک ایران و جمهوری آذربایجان اظهار داشت: حفظ و مرمت آثار و ابنیه تاریخی یکی از مهم ترین مأموریت های این وزارت خانه به حساب می آید. برای تخریب مساجد در قره باغ بسیار متأثر شدم. ما برای همکاری در این حوزه و مرمت مساجدی که طی جنگ در قره باغ ویران شده اند، آمادگی داریم. امروزه آن چیزی که باید تخریب شود دیوارهای بین ملت هاست، نه آثار تاریخی.
ضرغامی همینطور ثبت های جهانی مشترک را نماد ارتباط و همبستگی تمدنی بین دو ملت دانست و خاطرنشان کرد: ثبت جهانی مشترک در بعضی موضوعات، مانند پخت نان نازک، مینیاتور و کمانچه نشانگر این است که این آثار متعلق به تمام بشریت است. زمانی که به صورت مشترک اثری را به ثبت جهانی می رسانیم به این معنا است که تمام دنیا صاحب این اثر هستند.
وی در ادامه افتخارات فرهنگی و تمدنی را بین ایران و آذربایجان محفوظ دانست و بیان نمود: فرهنگ باید باعث اتحاد کشورها شود. دشمنان مشترک به دنبال این هستند که فرهنگ را باعث افتراق و جدایی قرار دهند، اما ما باید تلاش نماییم که از راه فرهنگ مشترک باعث وحدت تمام بشریت شویم.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از نظامی گنجوی بعنوان یکی از مهم ترین اشتراکات فرهنگی بین دو کشور نام برد و اضافه کرد: این شاعر بزرگ و پرآوازه از افتخارات بشریت است. ما باید به محتوای اشعار او دقت کنیم و از آنها برای ایجاد وحدت بهره ببریم.
ضرغامی همینطور به اهمیت ثبت پرونده مشترک افطار در یونسکو اشاره نمود و اظهار داشت: افطار بعنوان یک میراث ناملموس، رابطه ای الهی و انسانی است که بین مردم ما و آذربایجان از دیرباز مشترک بوده و ثبت جهانی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
وزیر فرهنگ جمهوری آذربایجان که نخستین سفر خود به ایران را مصادف با سی امین سالگرد روابط دیپلماسی ایران و آذربایجان عنوان نمود و روابط سیاسی دو کشور را در سطح بالایی ارزیابی کرد و اظهار داشت: این مورد می تواند بهبود دیگر روابط را هم پشتیبانی کند.
وی همینطور بر اشتراکات فرهنگی و تمدنی ایران و آذربایجان و تقویت این ریشه های فرهنگی همینطور توسعه همکاری در زمینه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصریح کرد و اضافه کرد: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران برای ارتقای سطح فرهنگی بین دو کشور جایگاه ویژه و مهمی دارد.
کریم اف، گردشگری را باعث رابطه بیشتر بین ملت ها و وحدت دانست و برای توسعه این حوزه بین دو کشور ابراز علاقه کرد و اظهار داشت: روابط ما نه تنها دوجانبه، بلکه چند جانبه است و در قالب سازمان های بین الملل هم روابط خوبی داریم. من زمان عضویت در یونسکو ثبت جهانی آثار ایران برایم از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.
ثبت آثارجهانی مشترک، ساخت مساجد ویران شده در سالهای جنگ قره باغ و احیای تمدن اسلامی در منطقه از دیگر مواردی بود که وزیر فرهنگ آذربایجان به آنها اشاره نمود.
علی دارابی ـ قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کشور ـ، جاوید رمضان ـ معاون رئیس خدمات دولتی برای حفظ، توسعه و بازسازی میراث فرهنگی آذربایجان ـ و عاق جونش او ـ رئیس دپارتمان امور بین اللملل آذربایجان ـ در این دیدار هم حضور داشتند.
categories & tags
In جشن, جشنواره, کادو, هدیه
By خدمات, سازمان, سفر, فرهنگ