به گزارش صد کادو سیدکاظم موسوی بجنوری می گوید: برای نخستین بار نیست که فرهنگ مورد غفلت قرار می گیرد. نمی گردد یک کشور را به توسعه پایدار منهای فرهنگ برسانیم؛ این جزء محالات است.
به گزارش صد کادو به نقل از ایسنا، عصر روز سه شنبه (۱۸ خردادماه) دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ برگزار شد؛ مناظره ای با عنوان مناظره فرهنگی، اجتماعی و سیاسی که انتظار می رفت در این برنامه، کاندیداهای ریاست جمهوری به مسائل و دغدغه های فرهنگی و هنری بپردازند و برنامه های خودرا برای آینده فرهنگ و هنر و هنرمندان این مملکت بیان کنند؛ اما این اتفاق نیافتاد. این مساله انتقاد سیدعباس صالحی _ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی _ را هم در پی داشت؛ وی در توییتی نوشت: «فرهنگ و هنر بخش مغفول مناظرات بود، حتی در دومین مناظره با عنوان فرهنگی و اجتماعی. ایران بدون فرهنگ و هنر ایران نیست! از کدام برنامه سخن می گوییم؟!!»
اما در پی این مساله سیدکاظم موسوی بجنوردی، رییس مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش های ایرانی و اسلامی) در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: این برای اولین بار نیست که فرهنگ در غفلت قرار می گیرد. به نظرم نقطه قوت هر ملتی باید در فرهنگش جست وجو شود. اگر برنامه قطعی برای بالابردن خرد عمومی داشته باشیم، آن زمان می توان گفت اقدام اساسی برای رسیدن به توسعه پایدار کرده ایم، بدین سبب توجه به فرهنگ حتی از اولویت راهبردی برخوردارست. این غفلت واقعا توجیهی ندارد. اما هزار راه وجود دارد.
او سپس اظهار داشت: ما باید زیرساخت های فرهنگی را درست نماییم، چرا نباید تمام منابع تحقیق را در اختیار داشته باشیم؟ در حوزه های مختلف از عرفان و ادیان گرفته تا ادبیات فارسی، ادبیات عرب و ادبیات ملل و تاریخ و جغرافیا و فلسفه و منطق و تاریخ علوم و… همه این ها هریک دریایی از منابع دارند. خاورشناسان بیش از ۳۰۰ سال است که دارند کار می کنند و ما منابع آنان را نداریم، البته کمی هست اما همه منابع را در اختیار نداریم. اگر کتابخانه ملی ما توسعه یابد و همه منابع را داشته باشد ما ملت ایران با همه سوابق درخشانی که داریم لازم است که بزرگ ترین کتابخانه ملی را در اختیار داشته باشیم، بخصوص منابعی که در دانشگاه های جهان اسلام پدید می آیند. باید همه آنها تهیه شوند. اگر چنین ساختاری به وجود بیاید، کسانی که مشغول تحقیق هستند و می خواهند مقاله یا رساله ای بنویسند، به ما مراجعه خواهند کرد و یا استادانی که فرصت مطالعاتی می گیرند، می توانند به ایران بیایند و خواسته های خودرا در ایران پیدا کنند و ما امکاناتی را در اختیار آنها بگذاریم تا بتوانند فرصت مطالعاتی خودرا بگذرانند و صدها مورد دیگر. همین طور ما مجله های علمی خاورشناسان را نیز باید داشته باشیم.
موسوی بجنوردی اشاره کرد: این غفلت درباره فرهنگ متأسفانه هست و موجب می شود برنامه اشاعه خرد عمومی تحقق پیدا نکند. البته ملت ما خود به خود خرد دارد، منکر این مسأله نیستم اما منظورم افزایش خردمندی و هوشیاری است. نمی گردد یک کشور را به توسعه پایدار منهای فرهنگ برسانیم؛ این جزء محالات است.
رئیس مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی در آخر اظهار داشت: در کنار زیرساخت ها باید به موسسات فرهنگی هم توجه داشته باشیم، باید نهادسازی کرد و نهادهای فرهنگی و پژوهشی به وجود بیاید. مسئله دیگر مسئله آموزش های پژوهشی است؛ باید از سطح دبستان تا آخرین مقاطع تحصیلات تکمیلی روش پژوهشی را معمول نماییم یعنی سنت تحقیقاتی باید برقرار شود. در دانشگاه ها نیز همین روش باید در پیش گرفته شود. مثلا با استادان دانشگاه قرداد پژوهشی داشته باشیم و هر استادی با برخی از دانشجویان خود مشغول تحقیق باشد. این تحقیقات بسیار بسیار کارآمد و مهمست که باید به مقالات پژوهشی در رشته های مختلف منتهی شود، این مساله موجب رشد علمی یا تولید علم می شود.
منبع: صد كادو
categories & tags
In جشن, جشنواره, کادو, هدیه
By آموزش, تولید, فرهنگ, كتاب